Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Αγγελική Αρβανιτοπούλου, Και ξαφνικά βρίσκεσαι μεσοπέλαγα



Και ξαφνικά βρίσκεσαι μεσοπέλαγα

Ο άνθρωπος όταν είναι παγιδευμένος στην δυσχέρεια του χάνει την αίσθηση της προσωρινότητας του χρόνου και νομίζει ότι η ταλαιπωρία του ήρθε για να μείνει για πάντα. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι μια παγίδα που κάποτε είχε προσαρμοστικά οφέλη για την διαιώνιση του είδους μας γιατί με αυτό τον τρόπο- κρατώντας μεγενθυτικό φακό στις αναποδιές και διαστρεβλώνοντας την αντίληψη του χρόνου- προσπαθούσε περισσότερο ο μακρινός πρόγονός μας για να βγεί από τις συμπληγάδες του, να προσαρμοστεί, και να εξασφαλίσει την διαιώνιση του είδους.
Αν αισθανόμασταν εκ των προτέρων ότι ''μπόρα είναι, θα περάσει'' μπορεί να μην δουλεύαμε τα προβλήματά μας τόσο αποτελεσματικά. Από την άλλη βέβαια, ποιός θέλει να νομίζει και να αισθάνεται ότι θα πονάει για πάντα; Μας λένε θα περάσει, το καταλαβαίνουμε εγκεφαλικά αλλά  συναισθηματικά διαφωνούμε.

Όσο έχουμε λαβές να πιαστούμε (πράγματα που μας κάνουν και αισθανόμαστε καλά και ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα από υποστηρικτικούς ανθρώπους είμαστε λίγο πιο τυχεροί.
Πέρα από αυτό, έχω παρατηρήσει ότι αυτό που αισθανόμαστε όταν είμαστε στα δύσκολα είναι ότι μπροστά έχει ομίχλη. Λέμε π.χ. είμαι χάλια, και δεν προσδιορίζουμε τι σημαίνει αυτό το χάλια. Βοηθάει πολύ αν το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, γιατί π.χ. άλλο είναι το 'είμαι χάλια που δεν με πήρε τηλέφωνο και έτσι αισθάνομαι ότι με απορρίπτει' , και άλλο είναι το'είμαι χάλια που δεν με πήρε τηλέφωνο και έτσι θα περάσω ένα μοναχικό απόγευμα'. 

Αφού γίνουμε συγκεκριμένοι, μετά βοηθάει πολύ να αναρωτηθούμε ποιό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν το σενάριο καταστροφής που τρέχει στο μυαλό μας πραγματοποιηθεί. Πολύ πιθανόν, να δούμε ότι και τα χειρότερα αντιμετωπίζονται, και τελικά η ζημιά ήταν περιορισμένης έκτασης και όχι ολική καταστροφή. Έτσι, ακόμη και να φοβάμαι πως ο πόνος θα κρατήσει για πάντα, αν υπολογίσω με ακρίβεια τις διαστάσεις του προβλήματος θα δω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορώ να κάνω ακόμη κι αν παραμείνω και σε αυτή την κατάσταση.

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology MS
Ηarvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου