Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιστορία του νεκρού αγοριού που συγκλόνισε τον πλανήτη


Η εικόνα του, πεσμένου μπρούμυτα σε μια παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία τον έκανε χωρίς να το θέλει σύμβολο της ανείπωτης τραγωδίας των χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία. Ήρθε η ώρα να μάθουμε και την ιστορία του αγοριού που πνίγηκε στο Αιγαίο καθώς προσπαθούσε να περάσει στην Κω.

Δεν ήταν το μοναδικό παιδί που πνίγηκε στο ναυάγιο του δουλεμπορικού που μετέφερε Σύρους πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό στην Κω. Πνίγηκαν κι άλλα παιδιά. Ανάμεσά τους, ο αδερφός του.

Η φωτογραφία του μικρού αγοριού στην παραλία της Τουρκίας, η εικόνα του άψυχου κορμιού του να γίνεται έρμαιο των κυμάτων έγινε πρώτο θέμα παντού. Στο άψυχο κορμάκι του, το ντυμένο ακόμη με το σορτσάκι και το μπλουζάκι του, συγκεντρώθηκε όλο το δράμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία του εμφυλίου, του Άσαντ, των τζιχαντιστών.

Το όνομα του αγοριού που συγκίνησε, εξόργισε, "άγγιξε" εκατομμύρια ανθρώπων που είδαν την εικόνα του, είναι Αϊλάν Κουρντί. Ήταν τριών ετών. Ταξίδευε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του Γκαλίπ, τη μητέρα και τον πατέρα τους. Οικογένεια Κούρδων, είχαν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έφτασαν στο Μποντρούμ και από εκεί τους έβαλαν σε βάρκα με στόχο να  περάσουν και να φθάσουν στην ασφάλεια της Κω.

Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με έναν επιζώντα, τον Ομέρ Μοσόν, 175 άνθρωποι στριμώχτηκαν από τους δουλέμπορους σε 12 βάρκες για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. "Πληρώσαμε 2050 ευρώ ο καθένας" λέει. "Η βάρκα ήταν για 10 ανθρώπους. Βυθίστηκε σχεδόν μόλις βγήκαμε στ' ανοιχτά. Όσοι δεν ήξεραν κολύμπι, δεν είχαν καμία τύχη".
Η οικογένεια βρισκόταν σε ένα από τα δύο σκάφη που βυθίστηκαν τις 2/9/2015 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 12 πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή.

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χοκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας.

Εκεί, ο μικρός Αϊλάν βρέθηκε από έναν Τούρκο συνοριοφύλακα πεσμένος μπρούμυτα στην άμμο. Νεκρός πριν μάθει τις λέξεις πόλεμος και προσφυγιά. Ο άνδρας έγινε κι εκείνος σύμβολο: σήκωσε απαλά στα χέρια του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομάκρυνε από την παραλία. Το ίδιο έκανε κάποιος συνάδελφός του, με το σώμα του 5χρονου Γκαλίπ.

Η αδερφή του πατέρα των παιδιών Teema Kurdi, εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια σε κομμωτήριο στο Βανκούβερ του Καναδά. Μιλώντας σε εφημερίδα του Καναδά είπε, συντετριμμένη, ότι προσπάθησε πολύ να βρει οικονομική βοήθεια προκειμένου να τους πάρει από το Κομπάνι, αλλά δεν τα κατάφερε για αυτό το λόγο μπήκαν σε αυτό το πλοίο.

«Προσπαθούσα να τους πληρώνω και το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι απαίσιος ο τρόπος με τον οποίο φέρονται εκεί στους Σύρους» πρόσθεσε.

«Το μόνο που μας είπε ο αδερφός μου είναι ότι η γυναίκα μου και τα παιδιά είναι νεκρά» είπε η Teema.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ο πατέρας των παιδιών κατάφερε να διασωθεί και το μόνο που ζήτησε είναι να μπορέσει να μεταφέρει την οικογένειά του πίσω στην πατρίδα του για να ταφούν και στη συνέχεια, όπως είπε να ταφεί και αυτός στο πλευρό τους.

Δυο αγόρια, μια τραγωδία. Αυτή ήταν η ιστορία τους.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη τραγική ιστορία. Μαζί με τη βάρκα του Αϊλάν και του Γκαλίπ, υπήρχαν κι άλλες. Σε μια από αυτές επέβαιναν 16 πρόσφυγες. Κι αυτή βυθίστηκε. Οκτώ πνίγηκαν, τέσσερις σώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται.

Ανάμεσα στους νεκρούς ο 11χρονος Ζάινμπ Αχμέτ Χαντί και ο 9χρονος αδερφός του Χαϊντέρ. Η μητέρα τους Ζεϊνεπ και η αδερφή τους Ροουάντ κατάφεραν να επιζήσουν.


Από την αρχή του χρόνου ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών έχει ξεπεράσει τις 2500.
Το χθεσινό τραγικό περιστατικό, και η εικόνα του νεκρού Aylan, έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και μπορεί να λειτουργήσει για την αλλαγή της σκληρής στάσης των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στο δράμα των προσφύγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες επιτίθενται στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι η λύση είναι απλά να αποδεχόμαστε στη χώρα όλο και περισσότερους πρόσφυγες». Σε αντίθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Βρετανός πρέσβης στο Βερολίνο είπε ότι η Γερμανία έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες το 43% των προσφύγων που καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Η εφημερίδα Independent καλεί τους Βρετανούς να υπογράψουν αιτήσεις για να αλλάξει η πολιτική της χώρας στο θέμα της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα προσφυγικών ροών από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν προσεγγίσει την Ευρώπη και κάποιες χώρες ό-πως η Ελλάδα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα μετανάστευσης στη σύγχρονη ιστορία.
Από τους πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Ευρώπη το 69% προέρχεται από τη Συρία, το 18% από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από επίσης εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και της Σομαλίας.




Πηγές: Guardian/ Independent / Daily Mirror / topontiki.gr
http://www.enallaktikos.gr/ar18290el-i-istoria-toy-nekroy-agorioy-poy-sygklonise-ton-planiti.html

Ακολουθεί αναδημοσίευση από την μηχανή του χρόνου με τίτλο :
Παγκόσμια φρίκη προκαλεί η εικόνα του νεκρού παιδιού που ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια. 



#KiyiyaVuranInsanlik: Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά, ο τίτλος του Hastag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 02/09/2015

Το άψυχο σώμα του παιδιού ξεβράστηκε σε παραλία κοντά στο Μποντρούμ. Πιθανότατα βρισκόταν μέσα στα σκάφη που μετέφεραν Σύρους πρόσφυγες στην Κω από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας και βυθίστηκαν προτού φτάσουν στην ακτή.

 Το αγοράκι κείτεται στην άμμο γαλήνιο, σαν να κοιμάται. Είναι νεκρό και ένας άνδρας αναλαμβάνει τον άχαρα ρόλο της περισυλλογής της σορού. Η εικόνα εκθέτει τον ανθρώπινο πολιτισμό σε Δύση και Ανατολή και το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με σχόλια όπως «ντροπή» και επικρίσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα. 
Η φωτογραφία δείχνει ένα αγοράκι που φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτσάκι να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, κοντά στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ). Όποια απόφαση και να πάρουν κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί η ψυχή αυτή χάθηκε. Και ήταν απολύτως αθώα. 
Σε μια δεύτερη εικόνα, ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομακρύνει από το σημείο. Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών Αρχών. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δύο ακόμη πρόσφυγες που αγνοούνται.Με βάση τα στοιχεία από τα Συριακό Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το 2011 οπότε ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 240 χιλιάδες άνθρωποι και οι πρόσφυγες αγγίζουν τα 4 εκατ. ψυχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι 12 χιλιάδες παιδιά. Ο μικρός που ξεψύχησε στο Αιγαίο είναι ένα από αυτά. Το βίντεο από την Αλικαρνασσό περιέχει σκληρές εικόνες:...



Πηγές: Daily Mail/ Newsit
http://www.athensmagazine.gr/portal/newsnpeople/198375
http://www.mixanitouxronou.gr/pagkosmia-friki-prokali-i-ikona-tou-nekrou-pediou-pou-xevrastike-sta-tourkika-paralia-kiyiyavuraninsanlik-i-anthropia-xevrastike-stin-akrogialia-o-titlos-tou-hastag-sta-mesa-kinonikis-diktiosis/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου