Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

H πειρατεία της αμυγδαλής από την Αγγελική Αρβανιτοπούλου






H πειρατεία της αμυγδαλής

από την Αγγελική Αρβανιτοπούλου


Όταν αντιδρούμε πριν καταλάβουμε καν τι έχει συμβεί, λες και είμαστε ελεγχόμενοι και όχι κυβερνήτες του εαυτού μας, τότε είμαστε υπό τον έλεγχο της αμυγδαλής, του συναισθηματικού κέντρου του εγκεφάλου μας. Αποσυντονιζόμαστε συναισθηματικά, μέσα στην κρίση μας δυσκολευόμαστε να ταχτοποιήσουμε το συναισθηματικό αχούρι, και στους άλλους αυτό που φαίνεται από όλο αυτό που περνάμε είναι ότι η αντίδρασή μας δεν είναι ανάλογη των περιστάσεων.

Στην αντιμετώπισή της αυτή η κατάσταση δανείζεται την περίφημη μεταφορά της κατολίσθησης. Στην αρχή της κατολίσθησης συνήθως πέφτει χαλικάκι. Τότε έχουμε δυο επιλογές. Η μία είναι να μετατοπιστούμε έτσι ώστε να μην μας χτυπήσουν τα βράχια που έπονται. Με άλλα λόγια φεύγουμε κυριολεκτικά ή/και μεταφορικά από το πεδίο σύγκρουσης. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να οξύνουμε την αντίληψή μας σε ό,τι ενεργοποιεί τα δύσκολα συναισθήματα θυμού και συναισθηματικής έκρηξης, έτσι ώστε να μπορούμε να φύγουμε πριν την κατολίσθηση.

Η άλλη επιλογή είναι να ανέβουμε λίγο πιο πάνω και να εμποδίσουμε τα βράχια να κατρακυλήσουν ακολουθώντας το φυσικό νόμο της βαρύτητας. Με άλλα λόγια, επεμβαίνουμε αποφασίζοντας να συγκρατήσουμε το τι θα πέσει, για να προλάβουμε την ζημιά. Να θυμάστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνετε τον εαυτό σας, τα συναισθήματα που βιώνετε ή ότι χαραμίζετε το δίκιο σας. Κάθε άλλο. Τα συναισθήματα σας έχουν κάθε λόγο να έχουν ένταση, φωνή, παράκρουση, Το θέμα δεν είναι πως αισθάνεστε αλλά τι θα κάνετε έτσι ώστε να μην βγείτε χαμένοι από όλο αυτό.

Μην σας κουράζω άλλο, ήθελα να σας πω ότι τα συναισθήματα είναι πιο εύκολα στον έλεγχο όταν τα πράγματα είναι στην αρχή, εκεί που αρχίζει να πέφτει το χαλικάκι.

Φωτογραφία: H πειρατεία της αμυγδαλής

από την Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology MS
Ηarvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Happy Fellows


16 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου