Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ξεκινώντας ΤΩΡΑ την αυτο-βελτίωση : Σχέσεις - Από την Αγγελική Αρβανιτοπούλου


Ξεκινώντας ΤΩΡΑ την αυτο-βελτίωση :
Σχέσεις

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ευτυχία και η ποιότητα ζωής μας εξαρτάται από τις σχέσεις μας, από την ποιότητα των ανθρώπων που διαλέγουμε, από το πώς συνδεόμαστε, και τι νόημα προσδίδουμε σε αυτές τις σχέσεις. Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτικές και αποτελεσματικές σχέσεις δίνουν περισσότερα χρόνια ζωής, λιγότερες παθήσεις, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ψυχική υγεία.
Οι σχέσεις που δεν βοηθούν σε όλα αυτά είναι αυτές στις οποίες αισθανόμαστε ότι κάποιος δεν είναι ουσιαστικά παρόν. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε σε κάποιον και αυτός αντί να μας ακούσει σκέφτεται τα δικά του, και ανυπομονεί να τελειώσουμε για να πει κάτι που αφορά αποκλειστικά αυτόν. Αναποτελεσματικές είναι και αυτές οι σχέσεις που νιώθουμε ότι ο άλλος ακυρώνει την εμπειρία μας και τα συναισθήματά μας και αντί να μας καταλάβει και να συμπονέσει μας κρίνει.
Πάμε τώρα στις καλές, αποτελεσματικές σχέσεις. Όταν αισθανόμαστε αυτό που λέμε άνευ όρων αποδοχή, δηλαδή όταν ο άλλος μας αποδέχεται όπως και να ΄χει, τότε έχουμε μια σχέση που πραγματικά βοηθά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος συμφωνεί με ό,τι και να κάνουμε ή ό,τι μας κολακεύει - ίσα ίσα οι άνθρωποι που είναι θετικοί πραγματικά δεν θα μας αφήσουν να βολευτούμε και θα μας παρακινήσουν να αναπτυχθούμε. Σημαίνει όμως ότι νιώθουμε την παρουσία τους υποστηρικτική, καλοπροαίρετη και επομένως αισθανόμαστε συναισθηματικά ασφαλείς μαζί τους.
Πάνω από όλα όμως, αυτό που πραγματικά συμβάλλει στην σωματική και ψυχική υγεία είναι οι σχέσεις που βασίζονται στην αλληλο-υποστήριξη, στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Επιστήμονες έδειξαν με επίσημες έρευνες ότι η ηθική εξύψωση που έρχεται από τέτοιες σχέσεις διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο , το οποίο ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό προς όφελός μας. Μάλιστα τα ευεργετικά αποτελέσματα δεν είναι στιγμιαία αλλά ισχύουν για έξι βδομάδες
Όταν είναι αποτελεσματικές οι κοινωνικές σχέσεις που επιλέγουμε να περιβάλλουν υποστηρικτικά την ζωή μας μπαίνουμε σε αυτό που λέμε ‘Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης’. Αυτή η Ζώνη είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που μπορώ να πετύχω από μόνος μου και σε αυτό που θα καταφέρω αν με βοηθήσουν. Διαλέξτε ανθρώπους που σας προτρέπουν να ωριμάσετε, να αναπτυχθείτε, να προσπαθείτε για κάτι καλύτερο.


Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology MS, University of Indianapolis
Ηarvard edx

Πίνακας : William Glackens, Crowd at Seashore https://en.wikipedia.org/wiki/William_Glackens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου