Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιος μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο/η : Διαλέγοντας σύντροφο

Ποιος μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο/η :
Διαλέγοντας σύντροφο

Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα στυλ προσκόλλησης, συγκεκριμένους τρόπους να δημιουργούν δεσμούς , σύμφωνα με την δημοφιλή θεωρία της προσκόλλησης του διάσημου ψυχολόγου Bowlby. 

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι :
1. Ο ασφαλής τύπος. Αισθάνεται άνετα να δεσμεύεται, να είναι κοντά σε ανθρώπους, να εξαρτάται από άλλους και οι άλλοι να εξαρτώνται από αυτόν. Αυτός ο τύπος δεν φοβάται μην τον εγκαταλείψουν, ή μην τον πνίξουν ασφυκτικά οι άλλοι.
2. Ο αποφευκτικός ή απορριπτικός τύπος. Αισθάνεται άβολα όταν οι άλλοι πλησιάζουν πολύ κοντά του. Σπάνια εμπιστεύεται πολύ ή αφήνει τον εαυτό του να εξαρτηθεί από τους άλλους. Πάντα ανησυχεί ότι οι άλλοι θα κάνουν ένα βήμα πιο κοντά απ ότι αντέχει.
3. Ο αμφιθυμικός ή αγχώδης τύπος. Αισθάνεται ότι πάντα θέλει τους άλλους να πλησιάσουν περισσότερο, ότι πάντα του δίνουν κάτι λιγότερο από αυτό που θα ήθελε να πάρει, αναρωτιέται αν τον αγαπούν πραγματικά. Θέλει τόσο πολύ να ‘συγχωνευτεί’ με τους άλλους που ακόμη και να ενδιαφέρονται για αυτόν οι άλλοι τρομάζουν και φεύγουν.
Αν θέλετε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες για μια πετυχημένη σχέση και ένα καλό μερίδιο στην ευτυχία σας προσπαθείστε να βρείτε κάποιον που να ανήκει στο πρώτο είδος της ασφαλούς προσκόλλησης. Αυτά τα άτομα τείνουν να είναι πιο σταθερά στις σχέσεις, πιο αξιόπιστα και πιστά στον σύντροφό τους, και γενικότερα αποτελούν γεννήτριες θετικών συναισθημάτων στην καθημερινή τους ρουτίνα. Είναι πιο αισιόδοξα, πιο ευέλικτα, συγχωρητικά, και υποστηρικτικά στις κοινωνικές τους σχέσεις και γενικά κάνουν αυτό που λέμε ευτυχισμένες σχέσεις.

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology Ms
Harvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
25 Σεπτεμβρίου στις 9:47 μ.μ. · 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου