Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Βούτηξαν» στα Αντικύθηρα για νέα ευρήματα (Άρθρο που συμπληρώνεται με νέα στοιχεία)



Συνάντηση Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα με την ομάδα έρευνας στο Ναυάγιο Αντικυθήρων και ευρήματα της έρευνας.

9/10/2014
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων/νος Τασούλας δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του την ομάδα των αρχαιολόγων της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, την οποία συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της φετινής αποστολής. 

Παρευρέθησαν από πλευράς Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων η Προϊσταμένη της Δρ Αγγελική Σίμωσι και οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Δρ Θ. Θεοδούλου και Δρ Δ. Κουρκουμέλης καθώς και οι Δρ Brendan Foley από πλευράς Woods Hole, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Τούρτας απόφοιτος ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton. Παρών ήταν και ο Δρ Γ. Μπιτσάκης της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωσης της έρευνας.
Ο κ.Τασούλας εξήρε την επιστημονική σημασία της αποστολής καθώς και την άριστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρηματοδότησε το πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική, ευχαριστώντας τους χορηγούς.
Η έρευνα της ΕΕΑ, υποστηριζόμενης από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τις δυσχέρειες από τους έντονους βόρειους ανέμους, στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων. 

Από το ναυάγιο ανελκύστηκαν το 1900 από Συμαίους σφουγγαράδες, πλήθος μαρμάρινων και χάλκινων αγαλμάτων και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης.
Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται τα κατά το δυνατόν γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976 που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Cousteau, το πλήρωμα του Καλυψώ και έλληνες εθελοντές. 

Ταυτόχρονα, τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης, τα οποία περιλαμβάνουν: στόχους έντονου σήματος που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα. 


Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος από το χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.
Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο.
Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.
Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις έρευνες, κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσει μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Εν τούτοις, η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου.
Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Α. Σίμωσι, με επιστημονικούς υπευθύνους του αρχαιολόγους Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη από πλευράς ΕΕΑ και Β. Foley από πλευράς Woods Hole. Την ερευνητική ομάδα αποτελούν επιπλέον ο αρχαιολόγος Α. Τούρτας, έλληνες και ξένοι δύτες και τεχνικοί δύτες (M. Τζεφρόνης, Λ. Μερσενιέ της ΕΕΑ, Ε. Ο’Brian, P. Short, Α. Σωτηρίου), οι τεχνικοί (J. Clark, M. Lombardi, S. Faszcza, R. Lacoss), οι φωτογράφοι (B. Seymour, J. Fardoulis), οι κινηματογραφιστές (E. Kovacs, M. Τσιμπερόπουλος), η συντηρήτρια K. Giangrande, κ.ά. Την έρευνα υποστήριξε, επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό με δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και διαθέτοντας την τορπιλλοθέτιδα «Θέτις», η οποία λειτούργησε ως βάση επιχειρήσεων για το ρομποτικό καταδυτικό σκάφανδρο Exosuit.
Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ (O. Pizzaro, S. Williams, C. Lees) με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius. Σημαντική ήταν τέλος η υποστήριξη των πληρωμάτων των ερευνητικών σκαφών (Δ. Δράκος, Θ. Χρονόπουλος, Κ. Κωτούλας,) και του σκάφους «Γλάρος» που διέθεσε το Ίδρυμα Λασκαρίδη με τον καπετάνιο Νικόλαο Μιχαηλίδη και το πλήρωμά του, του Δρ. Γ. Μπιτσάκη, μέλους της ομάδας μελέτης του μηχανισμού που υποστήριξε οργανωτικά την έρευνα και της κ. Καλλιόπης Αντωνιάδου, η οποία ανέλαβε τη διατροφή της πολυπληθούς ομάδας.
Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αργώ, η οποία ιδρύθηκε για την υποστήριξη της έρευνας. Χορηγίες για την έρευνα διέθεσαν η ελβετική εταιρεία Hublot, η ΟΤΕ-COSMOTE, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η JF White Constructing Co., το Swordspoint Foundation, το Costa Navarino, οι οικογένειες James H. Orr, Michael Dubno and Loren Blackford, Richard and Laetitia Garriott de Cayeux και το Ίδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Ευχαριστίες οφείλονται, τέλος, στο Δήμο Κυθήρων και στους κατοίκους των Αντικυθήρων, οι οποίοι υποδέχτηκαν με θέρμη και στάθηκαν αρωγοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας.
Σε όλους Έλληνες και ξένους συντελεστές και χορηγούς της έρευνας το ΥΠΠΟΑ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του και προκρίνει τη συνέχιση τη προσπάθειας, την οποία προτίθεται να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.
Δείτε στιγμιότυπα της έρευνας στη διεύθυνση: http://antikythera.whoi.edu και http://www.youtube.com/user/antikythera2012

Πηγή :
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58772


Το μυστήριο των Αντικυθήρων στο CNN
Αφιέρωμα στο πιο διάσημο ναυάγιο της αρχαιότητας



8/10/2014

Εκτενές αφιέρωμα έκανε το αμερικανικό δίκτυο CNN στο πιο διάσημο και μυστηριώδες ναυάγιο της αρχαιότητας, αυτό των Αντικυθήρων. Στο αφιέρωμα μιλά ο αρχαιολόγος Μπρένταν Φόλεϊ, συνυπεύθυνος της ανασκαφής που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην περιοχή, αλλά και πολλοί άλλοι. Ειδικότερα η ενότητα «The Art of Movement» του αφιερώματος παρουσιάζει τις σημαντικές καινοτομίες - που προέκυψαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων - για τον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίες συντελούν στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου μας.



«Στα γαλανά νερά ανοικτά στη βραχώδη ακτή των Αντικυθήρων, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Μεσογείου με πληθυσμό μικρότερο από 50 κατοίκους, βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη ναυάγια όλων των εποχών. Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρίσκεται ένα απίστευτο ναυάγιο ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. Το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα, πάνω από αυτό που έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο. Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρισκόταν ένα απίστευτο ναυάγιο που παρέμενε ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. Η περιοχή εξερευνήθηκε το επόμενο έτος, και αποκαλύφθηκαν χάλκινα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις και αξιόλογα έργα τέχνης. Ένα χρόνο μετά, το 1902, με την ανακάλυψη μιας συστάδας από ασβεστοποιημένη πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές, το ναυάγιο έγινε ευρύτερα γνωστό», γράφει το CNN.



Το αφιέρωμα αναφέρεται στα νέα ευρήματα, όπως το χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, συστάδες αμφορέων και τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης. Η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Πηγή
http://www.athensvoice.gr/article

Γιατί ο θησαυρός των Αντικυθήρων είναι και οι άνθρωποι που τον αναζητούν.
Το αθέατο επίτευγμα των Ελλήνων δυτών 



Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ( φωτογράφος: Ειρ. Μίαρη) www.mixanitouxronou.gr/o-thisavros-ton-antikithiron-ine-anthropi-pou-ton-anazitoun/


07/10/2014


Η δημοσιογραφική αποστολή για το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων οργανώθηκε μετά από πρόσκληση των χορηγών της αρχαιολογικής έρευνας, καθώς επρόκειτο να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για τα ευρήματα, ενδεχομένως ισάξια του «Εφήβου», του «Φιλοσόφου» και του περίφημου «Μηχανισμού». Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν το ίδιο βράδυ στα Κύθηρα, όταν στην εκδήλωση που έγινε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο θεατράκι, ένας από τους χορηγούς του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, αναφέρθηκε σε καθεστώς λογοκρισίας που τους επιβλήθηκε και -όπως είπε- το υπουργείο απαγόρευσε τις ανακοινώσεις για τα ευρήματα.
www.mixanitouxronou.gr/o-thisavros-ton-antikithiron-ine-anthropi-pou-ton-anazitoun/

 Οι συμμετέχοντες στο αρχαιολογικό εγχείρημα είχαν φτιάξει και ένα βίντεο το οποίο απέσυραν την τελευταία στιγμή. Είχαν σκοπό να προβάλλουν τον θησαυρό που ανέσυραν, αλλά τους πρόλαβε το τηλέφωνο από το υπουργείο. Έτσι, αντί για χρυσά κοσμήματα, δόρατα και χάλκινα αγάλματα έπαιξαν άλλες εικόνες με τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια που σκανάρουν το βυθό, και το περίφημο σκάφανδρο exosuit που έφερε ο dr. Brendan Foley από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Βοστώνης.


www.mixanitouxronou.gr/o-thisavros-ton-antikithiron-ine-anthropi-pou-ton-anazitoun/
 Από τους σφουγγαράδες στον Iron man 

Το θηριώδες exosuit που έφεραν οι Αμερικανοί, μπορεί να κατέβει σε βάθος 330 μέτρων και να παραμείνει έως και 48 ώρες στο βυθό. Έγινε πρωταγωνιστής της νεοελληνικής αρχαιολογικής φαντασίας, αλλά με πολλές μπουρμπουλήθρες. Γιατί άλλα γράφει στο manual και άλλα έζησε στην πραγματική ζωή. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου που ήρθε στην Ελλάδα γύρισε πολλά βίντεο κλιπ, αλλά βουτιά στο ναυάγιο δεν έκανε. Δεν το επέτρεψε ο καιρός. Αυτή είναι η εξήγηση. Φυσικό και αναμενόμενο για το Αιγαίο και την θυελλώδη θάλασσα των Αντικυθήρων.
Αντικύθηρα. Στο σημείο του ναυαγίου σπάνια η θάλασσα ηρεμεί. Πηγές : ARGO/John Fardoulis. και
www.mixanitouxronou.gr/o-thisavros-ton-antikithiron-ine-anthropi-pou-ton-anazitoun/
 Ο αποκαλούμενος iron man που αποτελείται από κράμα αλουμινίου, άστραψε από τα φλας των φωτογράφων στη στεριά, αλλά αγάλματα δεν συνάντησε. Η δημοσιότητα που απέκτησε, ίσως άθελά του, δεν έκανε τόσο καλό στην υπόθεση του ναυαγίου, αλλά στην εταιρεία που ανήκει και κάνει επισκευές στο υπόγειο αποχετευτικό δίκτυο των αμερικανικών μεγαλουπόλεων και στις δεξαμενές άντλησης πετρελαίου στους ωκεανούς. Αυτό θα ακουγόταν ύποπτο, εάν η εταιρεία που το υποστηρίζει δεν διέθετε και τον υπόλοιπο εξοπλισμό της για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του βυθού. Τα υποβρύχια μηχανήματα που κινήθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου μπόρεσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το βυθισμένο ρωμαϊκό πλοίο και αυτό θεωρείται μεγάλο επίτευγμα. Ίσως δεν έχει τόση σημασία να σας περιγράψω ποια είναι τα πιθανά ευρήματα, υποθετικά ή αληθινά, αλλά να αναρωτηθώ μήπως ο καυγάς με τις ανακοινώσεις κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, που δεν σκεφτήκαμε εκεί στα Κύθηρα.


Φωτογραφία του 1900: οι σφουγγαράδες βουτούν στο σημείο του αρχαίου ναυαγίου, στα Αντικύθηρα. www.mixanitouxronou.gr/o-thisavros-ton-antikithiron-ine-anthropi-pou-ton-anazitoun/

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταδύονται στο σημείο. Συνεπικουρούνται από δύτες του πολεμικού ναυτικού. Όλοι τους εξακολουθούν να είναι κακοπληρωμένοι, όπως όλοι οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί. Καταδύονται με τους γνωστούς κινδύνους για την υγεία τους και παίρνουν τα επίσης γνωστά αστεία επιδόματα για την εργασία τους στο βυθό. Αυτοί έφεραν στην επιφάνεια τους θησαυρούς και όχι ο iron man. Και απ΄ότι φαίνεται αυτοί θα συνεχίσουν να το κάνουν Είτε από φιλοπατρία είτε από αγάπη στην αρχαιολογία και την επιστήμη τους. Οι στολές τους δεν γυαλίζουν, αλλά οι ίδιοι έχουν γνώσεις και αντοχή να πάνε κόντρα στο καιρό. Αναλαμβάνουν ρίσκα, ξενυχτούν πάνω από τα βιβλία τους και ζουν με την βεβαιότητα, ότι θα νιώσουν ευτυχία όταν αγγίξουν ένα χάλκινο χέρι στο βυθό, όπως εκείνος ο Συμιακός σφουγγαράς που το 1900 ανέσυρε με πρωτόγονα μέσα το άγαλμα του Φιλοσόφου και τον παρέδωσε χωρίς αντάλλαγμα στις αρχές. Οι σφουγγαράδες πέθαναν λησμονημένοι και φτωχοί, οι περισσότεροι χτυπημένοι από την νόσο των δυτών. Αυτήν την προσφορά ποιος χορηγός θα την πληρώσει; 


«Βούτηξαν» στα Αντικύθηρα για νέα ευρήματα
27/9/2014
Ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αντικειμένων από το φορτίο του αρχαίου ναυαγίου στα ανοιχτά των Αντικυθήρων

Δείτε στο βίντεο το υποβρύχιο ρομπότ Sirius να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή όπου ναυάγησε το πλοίο που μετέφερε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων



Ξεκίνησαν στα ανοιχτά των Αντικυθήρων οι εργασίες για την περαιτέρω διερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής από την οποία είχε ανασυρθεί στις αρχές του 20ού αιώνα το ναυάγιο που περιείχε τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Οι έρευνες, οι οποίες διεξάγονται από έλληνες και αμερικανούς αρχαιολόγους υπό την επίβλεψη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, έχουν ως στόχο να εντοπίσουν και άλλους θησαυρούς οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη θάλασσα. Όπως δείχνουν τα ευρήματα που ανασύρθηκαν μαζί με το πλοίο εκτός από τον Μηχανισμό το φορτηγό (ολκάδα) μετέφερε ένα πλήθος ακόμη ξεχωριστά αντικείμενα. Το φορτίο του θεωρείται ότι υποδεικνύει την πρώτη εμπορεία έργων τέχνης στον δυτικό κόσμο, σημαντικό τμήμα του όμως πιστεύεται ότι έχει καταποντιστεί σε μεγαλύτερο βάθος.Στον βυθό έχει εντοπιστεί εξάλλου και δεύτερο ναυάγιο, 250 μ. μακρύτερα από το πρώτο, ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρχει και δεύτερος μηχανισμός (εικάζεται ότι το δεύτερο πλοίο συνταξίδευε με την ολκάδα ή εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο).
Στη σύγχρονη έρευνα χρησιμοποιούνται και σύγχρονα μέσα – ο ισχυρότερος «σύμμαχος» των δυτών και των αρχαιολόγων που επιχειρούν τη νέα «εξερεύνηση» είναι μια επαναστατική στολή, η Exosuit, * η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν για πολύ περισσότερη ώρα και να κινηθούν πιο άνετα σε πολύ μεγάλα βάθη. Η αποστολή των Anticythera Divers έχει ανεβάσει ήδη στον λογαριασμό της στο Twitter το πρώτο βίντεο από τις εργασίες που παρουσιάζουμε.


*Θα ψάξουν για δεύτερο μηχανισμό Αντικυθήρων
(άρθρο τις 5/6/2014 στο Βήμα)Αμερικανοί δύτες θα εξερευνήσουν εκ νέου το διάσημο ναυάγιο για νέα ευρήματα




Προγραμματίζεται μια νέα αποστολή εξερεύνησης στο ναυάγιο των Αντικυθήρων με στόχο την ανακάλυψη ενός ακόμη μηχανισμού

Μασαχουσέτη

Το έτος 80 π.Χ ένα ρωμαϊκό καράβι βυθίζεται ανοιχτά των Αντικυθήρων. Το 1900 Σύμιοι σφουγγαράδες εντοπίζουν το ναυάγιο σε βάθος 45-60 μέτρων. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και ένα παράξενο αντικείμενο το οποίο η μελέτη του οποίου απέδειξε ότι ήταν ένα πολύπλοκο όργανο και σύμφωνα με τους ειδικούς ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε. Το όργανο αυτό έγινε γνωστό ως «ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Εχουν γίνει δεκάδες μελέτες για τον μηχανισμό αυτό και έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για την ύπαρξη και λειτουργία του.

Στις ΗΠΑ γίνονται αυτό το διάστημα δοκιμές σε μια προηγμένη στολή κατάδυσης με την οποία θαλάσσιοι αρχαιολόγοι σκοπεύουν τον προσεχή Σεπτέμβριο να βουτήξουν στο ναυάγιο με στόχο να εντοπίσουν ένα δεύτερο μηχανισμό που πιθανώς να υπήρχε στο καράβι.

Δείτε σχετικά: Η αποκωδικοποίηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα προβλήματα

Οι υπάρχουσες στολές κατάδυσης δεν επιτρέπουν σε δύτες που εξερευνούν ναυάγια να παραμένουν για ικανό χρονικό διάστημα κάτω από το νερό. Για ναυάγια που βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες μέτρα από την επιφάνεια χρησιμοποιούνται ρομποτικά υποβρύχια που πραγματοποιούν τις έρευνες. Στις έρευνες που έγιναν στον ναυάγιο το 1900 οι δύτες είχαν στη διάθεση τους χρόνο μόλις 5 λεπτά για να κάνουν έρευνες πριν η πίεση του νερού γίνει απειλητική. Το 1976 έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων πραγματοποίησε και ο Ζακ Υβ Κουστώ που μαζί με την ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα ειδικό σύστημα που λειτουργούσε σαν ηλεκτρική σκούπα. Με το σύστημα αυτό ο Κουστώ και οι συνεργάτες του «ρούφηξαν» ότι υπήρχε σε ένα σημείο του ναυαγίου χωρίς τελικά να ανακαλύψουν κάτι. Ομως κατέστη σαφές ότι τέτοια συστήματα είναι πιθανό να καταστρέψουν εύθραυστα αντικείμενα.

Η στολή

Στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Woods Hole στη Μασαχουσέτη δοκιμάζεται μια νέα στολή κατάδυσης. Η Exosuit, όπως ονομάζεται η στολή, είναι σύμφωνα με τους δημιουργούς της ένα «φορετό υποβρύχιο». Η στολή είναι δημιουργία της εταιρίας ρομποτικών συστημάτων Nuytco Research που ιδρύθηκε στον Καναδά και εν συνεχεία εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία J.F.White. Είναι κατασκευασμένη από ένα κράμα αλουμινίου με αρθρωτές κλειδώσεις οι οποίες διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών ενός δύτη. Η στολή διαθέτει προωθητήρες με τους οποίους ο δύτης στην ουσία… πιλοτάρει τη στολή.

Ενα καλώδιο (εν είδη ομφάλιου λώρου) που συνδέει τη στολή με το πλοίο τροφοδοτεί συνεχώς με ενέργεια τη στολή ώστε να βρίσκονται μόνιμα σε λειτουργία οι προωθητήρες, η παροχή οξυγόνου και γενικά όλα τα συστήματα συντήρησης και επικοινωνίας του δύτη. Το καλώδιο λειτουργεί επίσης ως μέσο μετάδοσης δεδομένων (ήχου, βίντεο, κλπ) από και προς τον δύτη.

Σε περίπτωση προβλήματος στο καλώδιο η στολή διαθέτει μπαταρίες οι οποίες διατηρούν σε λειτουργία όλα τα συστήματα της εκτός από τη χρήση των προωθητήρων. Η στολή διαθέτει και εξωτερικό σύστημα ελέγχου ώστε να μπορεί κάποιος από το πλοίο να αναλάβει τον έλεγχο της σε περίπτωση ανάγκης. Αν για παράδειγμα, πάθει κάτι ο δύτη να μπορεί κάποιος να τον επαναφέρει στο πλοίο.





Η στολή Exosuit θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Απαραίτητη
Η χρήση μιας τέτοιας προηγμένης στολής κρίθηκε απολύτως απαραίτητη για τη συγκεκριμένη αποστολή. Αυτό γιατί το ναυάγιο των Αντικυθήρων βρίσκεται πλέον σε βάθος 120 μέτρων ενώ επίσης είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί εύθραυστα αντικείμενα για τα οποία πρέπει οι δύτες να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη αίσθηση της αφής για να μην τα καταστρέψουν.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις δοκιμές η στολή θα χρησιμοποιηθεί τον Ιούλιο σε μια αποστολή ανεύρεσης οργανισμών με ιδιότητες βιοφωσφορισμού σε μια υποθαλάσσια περιοχή 160 χλμ ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών των ΗΠΑ η οποία ονομάζεται «Τα Φαράγγια».

Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου