Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο βάτραχος που γίνεται πρίγκηπας




Ο βάτραχος που γίνεται πρίγκηπας

Αυτό είναι μία ολόκληρη διαδικασία….! Το μυαλό μας δουλεύει αδιάκοπα, κυριεύει την ωμή πραγματικότητα και με στρατηγό τις ανάγκες μας, ανακατασκευάζει τις αναμνήσεις μας με τρόπο που να μας συμφέρει, μεγεθύνει τις αρετές του, συρρικνώνει τα λάθη του (είτε αυτά είναι περιστασιακά ή κατασκευαστικά, δλδ. προβλήματα στον χαρακτήρα του) με δυο λόγια, μεταμορφώνει τον βάτραχο σε πρίγκηπα. Άσε και το άλλο, όλες οι ιδιοτροπίες του δεν είναι μειονέκτημα αλλά στοιχεία της μοναδικότητας του και της γοητείας του –τα άπλυτα είναι δική μας υπόθεση άλλωστε.

Είναι γεγονός ότι σπάνια βρίσκουμε τον άνθρωπο που έχουμε κατά νου όταν αρχίζουμε να ορίζουμε τα θέλω μας για την συντροφική μας ζωή. Κάποιοι συμβιβασμοί που κάνουμε είναι εντελώς συνειδητοί, κάποιοι άλλοι όμως πιο ανεπαίσθητοι…έτσι ώστε και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας για συντροφική ζωή αλλά και να κρατάμε συνάμα τις ισορροπίες μας, το δικό μας εσωτερικό και κοινωνικό status quo.

Μιας και δεν βρίσκουμε αυτό που θέλουμε ακριβώς αποφασίζουμε πολλές φορές ασυνείδητα να αντικαταστήσουμε την ψεγαδιασμένη πραγματικότητα με τον ωραιοποιημένο αντικάτοπτρισμό της. Αυτό το φτιάχνουμε εμείς (πάλι χωρίς να το καταλαβαίνουμε εντελώς) είναι κομμένο- ραμμένο στα μέτρα μας, στις προσωπικές ιδιοσυγκρασίες και ανάγκες μας.

Όσο η εξιδανίκευση κρατά αγκαζέ την πραγματικότητα και σε λογικά πλαίσια, είναι όλα καλά. Εξάλλου,επιστημονικές έρευνες στην Ψυχολογία έχουν μελετήσει το φαινόμενο που ονομάζεται Michalangelo effect , σύμφωνα με το οποίο ένα άτομο τείνει να γίνει ο ιδεώδης εαυτός του αν ο σύντροφος του τον βλέπει και του φέρεται σύμφωνα με αυτήν την εικόνα, σαν να ήταν έτσι. Αν δηλαδή αντιμετωπίσουμε κάποιον σαν να ήταν υπέροχος τον βοηθάμε να υιοθετήσει αυτή την εικόνα και την ανάλογη συμπεριφορά …

Κάπως έτσι. Όπως και να ΄χει είναι νόμος στην Ψυχολογία ότι τα συναισθήματα που τρέφουμε για κάποιον καθορίζουν τι θυμόμαστε και τι σκεφτόμαστε για αυτόν, που με
την σειρά τους επηρεάζουν πάλι το πώς αισθανόμαστε γι' αυτόν. Και το αντίστροφο. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε θυμωμένοι με κάποιον ανακαλείτε όλα τα δεινά που σχετίζονται μαζί του; Και τι δεν θυμόμαστε…τότε!

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology Ms
Harvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
26 Σεπτεμβρίου στις 9:49 μ.μ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου