Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ανασφαλής προσκόλληση.....



Ανασφαλής προσκόλληση.....

Έστω ότι είμαστε ανασφαλείς στο τρόπο που συνδεόμαστε συντροφικά με τους άλλους. Ας πούμε ότι ανήκουμε είτε στην αγχώδη προσκόλληση που συνέχεια νομίζουμε ότι οι άλλοι είναι έτοιμοι να μας εγκαταλείψουν ή στην αποφευκτική που νομίζουμε ότι οι άλλοι είναι εδώ για να μας στριμώξουν με στενό μαρκάρισμα...Τα προγνωστικά μπορεί να λένε ότι έχουμε περισσότερα διαζύγια, αντιπαλότητες, συγκρούσεις, απιστίες, κλπ αλλά εμείς όμως δεν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το χτες μας αύριο, και ναι, θα το παλέψουμε.
Καταρχήν, ένα είναι σίγουρο, πως όσο περισσότερο είμαστε δεσμευμένοι στην βελτίωση της σχέσης μας και επενδύουμε στην βελτίωσή της, τόσο περισσότερο βοηθάμε να χτιστεί μια βάση εμπιστοσύνης η οποία θα καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα στις συνδιαλλαγές μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και πολύ αγχώδη άτομα όταν μείνουν με συντρόφους που είναι ενεργά δεσμευμένοι στη σχέση, έρχονται σιγά σιγά και νιώθουν δεκτικοί της υποστήριξης που λαμβάνουν και καταλήγουν λιγότερο ανασφαλείς με την επισώρευση του χρόνου (Jeffry Simpson 2009,University of Minnesota).
Αυτό όμως που φαίνεται ιδιαίτερα βοηθητικό για τις ανασφαλείς προσκολλήσεις, δεν είναι η καλλιέργεια μιας σταθερής δέσμευσης που έτσι κι αλλιώς είναι εξ ορισμού θεραπευτική, αλλά η ιδέα ότι ανάλογα με τον τύπο της ανασφάλειας θα έπρεπε να αλλάζει και το είδος της φροντίδας που δίνουμε και λαμβάνουμε στη σχέση. Συγκεκριμένα, οι τύποι που είναι περισσότερο αγχωτικοί χρειάζονται εκείνο το είδος φροντίδας που είναι παρηγορητικό, εφησυχαστικό, και ενθαρρύνει την έκφραση των συναισθημάτων. Από την άλλη όμως, οι τύποι που είναι πιο απορριπτικοί και αποφευκτικοί τα πάνε καλύτερα με εκείνο το είδος της πιο πρακτικής φροντίδας, δηλαδή θέλουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις και συμβουλές ή λύσεις.

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology Ms
Harvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
26 Σεπτεμβρίου στις 10:43 μ.μ. · 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου